Franse en Engelse hegemonie op het Carlton International Youth Tournament 2022

Vandaag, 30.12.2022,  vond op de 3e wedstrijddag het traditionele teamtoernooi van  het Europese topjeugdtoernooi, het 44e Carlton International Youth Tournament van BC Victoria in Hoensbroek plaats. Tijdens de eerste 2 toernooidagen werd in 4 hallen ( Hoensbroek, Heerlen, Brunssum, Beek)  en in 4 verschillende leeftijdscategorieën om de felbegeerde prijzen gestreden. Meer dan 400 jeugdspelers uit 13 verschillende landen, waaronder Frankrijk, Engeland, Ierland, Slowakije, Wales en de Oekraïne, waren present. Voor de eerste keer kon de organisatie ook een selectie uit de USA welkom heten. Alle badmintonvrienden en neutrale toeschouwers konden 2 dagen spannende en op hoog niveau gespeelde jeugdwedstrijden beleven.  In de oudste leeftijdsgroep, de U 17 – klasse, kon de Nederlandse topjeugd zich nog goed inmengen. Desondanks gingen de hoofdprijzen in de jongens enkel en meisjes enkel aan Noah Warning uit Luxemburg en Raiia Almalalha uit de Oekraïne. Deze leeftijdsklasse kende een bijzonder cachet, aangezien ze deel uitmaakt van het Badminton Europe U 17 – Circuit. Alle jeugdspelers konden hier punten scoren voor de desbetreffende Europese ranglijst. Zodoende was de deelname hier een bijzondere uitdaging. De wedstrijden in de leeftijdscategorieën U 13 en U 15 werden dit jaar grotendeels beheerst door spelers uit Engeland en Frankrijk. Maar liefst 5 eerste prijzen gingen naar spelers/speelsters uit Engeland en 3 eerste prijzen aan spelers/speelsters uit Frankrijk. Martha NG uit Engeland behaalde in de U 13 – groep liefs 3 eerste prijzen. In de U 11- categorie zijn de overwinningen van de jonge Mette Kool uit Nederland in de meisjes enkel en in de meisjes dubbel met een partner uit Duitsland noemenswaard te vermelden .

Beide toernooidagen kenden door de inzet van vele officals van Badminton Nederland en vrijwilligers een soepel verloop, alle partijen werden op schema afgespeeld. Na de laatste finalewedstrijden op donderdag 29-12-2022 konden de moegestreden prijswinnaars tegen de avond hun prijzen onder groot applaus van spelers, begeleiders, ouders en vele badmintonvrienden in ontvangst nemen. Eveneens een groot applaus en vele individuele bedankjes waren er ook voor de organisatoren van dit in Europa erkende en geliefde topevenement voor de top badmintonjeugd. Een weerzien in  2023 was alom gevraagd en gewenst.